Naše suroviny

Suroviny si důkladně vybíráme tak, aby v našich čistě přírodních produktech bylo to nejlepší, co nám nabízí příroda. Proto všechny suroviny pochází z rakouské oblasti Wachau, kde si všechny biodynamické a přírodní suroviny sami pěstujeme v našich vinicích, v sadech, na polích apod. Striktně nepoužíváme žádné chemické, laboratorní, exotické nebo tropické přísady. V tomto seznamu je uvedena každá surovina, která je v naší biodynamické kosmetice použita. Je zde popsán její účinek a v jakých biodynamických produktech je obsažena.

Extrakt z lipového květu

Lipový květ má tradičně široké využití v našich domácnostech. Používá se například k přípravě lipového čaje, medu nebo nejrůznějších sirupů a domácích šťáv. Biodynamický extrakt z lípy, který v našich produktech používáme, je známý svými uklidňujícími účinky. Stimuluje metabolismus a pokožka se může přirozeně rychleji regenerovat, vyživovat a projasňovat.

Původ:biodynamický
Účinek:zklidňující, protizánětlivý a proti nachlazení a horečkám
Využití:výtažek z lipových květů, lipové sirupy a šťávy

Obsažen v:

Ghí máslo

Ghí máslo, jinak také máslový olej, se používá v ayurvédské medicíně k léčení jak vnitřně, tak zevně již po tisíce let.  Díky vitamínu A a D vyživuje a podporuje regeneraci pokožky a pomáhá odstranit mrtvé kožní buňky. Ghí máslo dodává pleti také hodnotné lipidy – tukové látky, které jsou nezbytné pro naši pokožku a chrání ji tak před dalším vysušováním. Více o tomto „elixíru života“ si přečtete také ZDE.

Původ:biodynamický
Účinek:regenerační a vyživující
Využití:gastronomie, péče o rány, ayurvédská medicína

Obsažen v:

Lněný olej

Jedná se o skoro zapomenutou evropskou plodinu, kterou používáme v našich biodynamických produktech. Mírným lisováním za studena se zpracovávají malá, oválná, červenohnědá semena, ze kterých se poté získává olej. Tento olej je bohatý na vitamín E a svoji strukturou se podobá řepkovému oleji. Má regenerační a antioxidační účinky (pomáhá neutralizovat škodlivé volné radikály – chrání pokožku před poškozením a pomáhá jí při regeneraci pleti)

Původ:biodynamický
Účinek:vyživující a zklidňující
Využití:kosmetika a gastronomie

Obsažen v:

Makový olej

Makový olej se získává ze semen máku a lisuje se za studena. Je výtečný pro suchou pokožku se sklonem k praskání a pnutí a na zánětlivou a ekzematickou pleť, protože zklidňuje zarudlou pokožku a chrání obranyschopnost kůže. Makový olej obsahuje také velké množství vitamínu E a léčí nejrůznější kožní problémy – ekzémy, záněty nebo lupénku. 

Původ:přírodní
Účinek:zklidňující, proti vráskám, posiluje kolagen v kůži
Využití:analgetikum, gastronomie

Obsažen v:

Olej z mandlových jader

Olej z mandlových jader má v kosmetice bohatou historii. Jedná se o základní zklidňující složku pro citlivou pleť, protože svoji strukturou je velmi blízký lidské pokožce. Lisuje se ze sladkých mandlí. Působí jako podpora pro další složky obsažené v našich biodynamických produktech a činí pokožku měkkou a pružnou. Pomáhá obnovovat její rovnováhu pokožky a chrání ji před mnoha vnějšími faktory. Používá se na ekzematickou, citlivou a aknózní pleť. Je vhodný také pro děti. 

Původ:biodynamický
Účinek:zklidňující, léčivý
Využití:kosmetika, medicína

Obsažen v:

Olej z bezových jader

V červenci a srpnu je sklízena tato regionální „superpotravina“. Po sklizni jsou černé bobule jemně lisovány a zbytek ovoce se vysuší. Semena černého bezu jsou taktéž lisována a po vysušení se z nich stává cenný olej. Vzhledem k podílu kyseliny alfa – linolové má olej uklidňující a protizánětlivý účinek a je tak vhodný i pro velmi citlivou pleť. Olej pokožku „obalí“ a vytvoří tak bariéru, která chrání pleť před vnějšími vlivy. Tyto cenné kvality se využívají hlavně v péči o ruce a tělo.

Původ:biodynamický
Účinek:zklidňující a ochranný
Využití:bezový olej, bezová šťáva apod.

Obsažen v:

Olej z divoké růže

Olej z divoké růže se získává jemnou destilací. Tato růžová voda má silný relaxační a deodorizující účinek. Je zvláště účinná v péči o zralou pokožku nebo při narušení její přirozené obranyschopnosti. Olej z damašské růže je vhodný pro všechny typy pleti. Urychluje hojení a předchází vzniků pupínků. 

Původ:přírodní
Účinek:uklidňující, protizánětlivý, afrodiziakum, antidepresivum, hydratace pleti
Využití:výtažek z lipových květů, lipové sirupy a šťávyrůžová voda, aromaterapie, gastronomie

Obsažen v:

Olej z hroznových jader

Tekuté zlato, i tak se říká oleji z hroznového vína. Nejenže je zdravý a chutný a v kuchyni se přidává do salátů a dresinků, ale je také zvláště cenný pro naši pokožku. Biodynamický olej z hroznů je nejpoužívanější složkou v našich produktech. Je jedním z nejvzácnějších domácích olejů, protože tvrdá jádra hroznů obsahují pouze 10-14% oleje. Je plný antioxidantů (ty pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály – chrání pokožku před poškozením a pomáhají při regeneraci pleti) a vitamínu E, proto je v kosmetice obzvlášť důležitý. Aktivní látky jsou olejem vpravovány do hlubší vrstvy kůže, kde mají pak vyšší účinnost. Zejména v létě pomáhá chránit před poškozením sluncem. Je vhodný pro všechny typy pleti. Má tišící, regenerační, hydratační a zjemňující účinky.

Původ:biodynamický
Účinek:výživný, regenerační, antioxidační (chrání pokožku před poškozením a pomáhají při regeneraci pleti)
Využití:hroznový olej, kosmetika

Obsažen v:

Olej z lískových oříšků

Olej z lískových oříšků se hojně používá v kosmetice. Pokožka je po použití tohoto oleje hebká a jemná na dotek. Organický olej se lisuje z orestovaných lískových oříšků a pomáhá omezit nežádoucí zápach některých složek v našich produktech, protože ne všechny vůně naší přírody jsou pro náš čich tak voňavé, jako je například vůně růží. Užívá se také jako ochranný masážní olej.

Původ:přírodní
Účinek:vyživuje suchou a citlivou pokožku
Využití:kosmetika, potraviny

Obsažen v:

Oej z meruňkových jader

V péči o obličej používáme olej z meruňkových jader. Ten se jemně stará o kůži a dodává ji neuvěřitelně krásný, přirozený vzhled. Vyživuje pokožku a podporuje její přirozený lesk. Dobře se vstřebává a nezanechává pocit mastnoty. Přispívá k hydrataci pokožky, zvláčňuje ji a regeneruje. Je vhodný k ošetření všech typů pleti, proto se používá i u kosmetiky pro děti. Také je vhodný k masáži obličeje.

Původ:přírodní
Účinek:rozjasňující a zklidňující
Využití:meruňkový olej, gastronomie, kosmetika

Obsažen v:

Slzy vinné révy

Slzy vinné révy se získávají v rakouské oblasti Wachau vždy na jaře. Nejprve se naříznou větvičky vinné révy a z nich pomalu a jemně padají malé kapičky – slzy vinné révy. Tyto vinné slzy jsou nasyceny antioxidanty (pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály – chrání pokožku před poškozením a pomáhají při regeneraci pleti, proto se skvěle hodí pro citlivou a jemnou pokožku v okolí očí). Dále mají antibakteriální a dezinfekční účinek a zároveň zvlhčují a zpevňují pokožku.

Původ:biodynamický
Účinek:zklidňující, antioxidační (chrání pokožku před poškozením a pomáhají při regeneraci pleti), povzbuzující a hydratační
Využití:různé tinktury, kosmetika

Obsažen v:

Smetana biodynamická kosmetika

Říká se, že už Kleopatra se koupala v mléce – a tento mýtus netrvá tisíce let bez důvodu. Mléčný tuk je velmi podobný kožnímu tuku, což velmi usnadňuje jeho vstřebávání. V produktech je využita hydratační síla smetany, která se jemně a intenzivně stará o citlivou nebo podrážděnou pokožku. Obsažené vitamíny A a D napomáhají zrání hlavních buněk pokožky, čímž podporují její obnovu. Smetana zajišťuje intenzivní hydrataci, matování a udržuje vlhkost v pokožce. Pomáhá také při spálení sluncem.

Původ:biodynamický
Účinek:hydratační, matující, zabraňuje stárnutí
Využití:gastronomie, kosmetika

Obsažen v:

Šafrán

Šafrán je nejdražším kořením na světě. Souvisí to se skutečností, že v každém květu krokusu, ze kterého se šafrán získává, jsou pouze tři malé, drobné nitky. Na jeden kilogram šafránu je proto potřeba více než 100 000 takových nitek. Navíc se sbírají ručně bez použití jakýchkoliv mechanických zařízení. Ve Wachau byl šafrán rozšířen asi před 100 lety, protože se mu přisuzovalo mnoho léčebných vlastností. V našich produktech se používá především pro své antioxidační (chrání pokožku před poškozením a pomáhá ji při regeneraci pleti) a zklidňující vlastnosti.

Původ:biodynamický
Účinek:zklidňující a antioxidační (chrání pokožku před poškozením a pomáhá ji při regeneraci pleti)
Využití:extrakt ze šafránu, koření, kosmetika

Obsažen v:

Včelí vosk

V dnešní době má včelí vosk široké využití -  používá se ve farmaceutickém, potravinářském a také kosmetickém průmyslu. Včelí vosk chrání pokožku proti nejrůznějším vnějším vlivům tím, že na pokožce vytváří tenkou ochrannou vrstvu. Díky ní mohou ostatní látky v našich produktech pleť lehce hojit. Samotný včelí vosk pokožku vyživuje, zvlhčuje, zjemňuje, snižuje podráždění a zmírňuje otoky. Včelí vosk využitý v našich produktech je zvláště dobře snášen. Obsahuje vitamín A, který je známý svou stimulací kolagenu v pokožce.

Původ:biodynamický
Účinek:ochranný a hydratační, udržuje hustou konzistenci pleťových krémů a dodává jim lesk
Využití:kosmetika, gastronomie

Obsažen v:

Výluh z hroznových jader

Po lisování oleje ze semen zůstává v hroznových jádrech mnoho účinných látek rozpustných ve vodě. Proto jsou jádra opět sušena, jemně rozemleta a poté zpracována na vodný extrakt. Tento extrakt je znám hlavně pro svoji vysoce antioxidační schopnost – chrání buňky a tkáně před oxidativním poškozením, hydratuje a posiluje pokožku. Ukrývá v sobě velké množství vitamínu E a kyseliny linolenové, proto pomáhá úspěšně redukovat vrásky, obnovovat pružnost pokožky, vyživovat ji a činit pleť hladkou a jemnou.

Původ:biodynamický
Účinek:posilující a antioxidační (chrání pokožku před poškozením a pomáhají při regeneraci pleti)
Využití:extrakt z hroznových jader, gastronomie

Obsažen v:

Výluh z hroznových slupek

Aby byl zajištěn vysoký podíl cenných složek ze slupek hroznů, hrozny jsou loupány a sušeny ručně. Slupky hroznového vína obsahují přírodní fenoly a polyfenoly, které mají protirakovinné a protizánětlivé účinky. Jejich extrakt posiluje a zpevňuje pokožku. Výborně pomáhá na mastnou pleť, ale zároveň ji dostatečně zvlhčuje a zanechává ji hladkou.

Původ:biodynamický
Účinek:

tonizační a antioxidační (chrání pokožku před poškozením a pomáhá jí při regeneraci pleti)

Využití:gastronomie, kosmetika

Obsažen v:

Výluh z vilínu

Vilín virginský je okrasný keř, který je schopen dorůst až do velikosti stromu. Extrakt z vilínu se získává destilací jeho žlutých květů a kůry. Je antipruritický (zklidňuje svědění), antibakteriální, pomáhá hojit ranky a je plný antioxidantů (pomáhají neutralizovat škodlivé volné radikály – chrání pokožku před poškozením a pomáhají při regeneraci pleti). Je velice jemný, proto se doporučuje na citlivou a ekzematickou pokožku nebo pleť s akné. 

Původ:biodynamický
Účinek:stahuje póry, protizánětlivý
Využití:kosmetika, gastronomie

Obsažen v:

Esenciální oleje

V našich biodynamických produktech jsou obsaženy pouze přirozeně čisté vůně v přírodní nebo biodynamické kvalitě. K tomu, aby péče měla svou příjemnou vůni, se používají esenciální oleje. Tyto esenciální oleje jsou vysoce koncentrované a používají se velmi šetrně.

  • Meduňkový olej – přírodní
  • Olej z citrónové verbeny – přírodní
  • Olej z damašské růže – přírodní
  • Olej z litsey – přírodní
  • Olej z pelargonie vonné – přírodní
  • Olej ze santalového dřeva – přírodní
  • Rozmarýnový olej – přírodní
Pomocné látky bez palmového oleje

Aby bylo možné vytvořit příjemnou texturu v našich biodynamických produktech a abychom zachovali použití pouze organických surovin, uplatňují se v malém množství vybrané pomocné látky bez palmového oleje. Použité pomocné látky byly pečlivě vybírány a schváleny dle přísných pokynů certifikace Demeter. 

  • Výtažek z řepkového oleje – krémová konzistence
  • Kyselina levulová – k prodloužení životnosti
  • Glycerin – pro snazší pěnění
  • Vinný biodynamický líh – k prodloužení životnosti
  • Xanthan – stabilizuje konzistenci produktů